4 dinàmiques que no poden faltar el primer dia de classe

El primer dia de classe és crucial per establir un ambient propici per a l’aprenentatge al llarg de l’any. L’atenció acurada que prestis aquest dia pot influir en l’actitud, el compromís i el rendiment dels estudiants al llarg de l’any.

Importància de la benvinguda al nou curs escolar

El primer dia de curs escolar és de gran importància per diverses raons fonamentals:

  • Establir el to: el primer dia de classes estableix el to per a tot l’any escolar. És la primera impressió que els estudiants tenen de tu com a professor i de l’ambient a l’aula. Un començament positiu pot influir en l’actitud i el compromís dels estudiants cap a l’aprenentatge.
  • Crear un ambient positiu: el primer dia és una oportunitat per crear un ambient d’aula positiu i acollidor. Un entorn en què els estudiants se sentin segurs, respectats i valorats promourà un aprenentatge més efectiu i una participació més gran.
  • Construir relacions: el primer dia permet començar a construir relacions amb els estudiants. Conèixer els noms, els interessos i les personalitats des del principi facilita la construcció d’una connexió significativa. Aquestes relacions poden fomentar la confiança i la comunicació al llarg de l’any.
  • Reduir l’ansietat: molts estudiants senten ansietat al primer dia de classes, especialment si estan en un nou nivell educatiu o en un nou entorn. Un enfocament amigable i activitats de trencagels poden ajudar a reduir aquesta ansietat i fer que els estudiants se sentin més còmodes.
  • Orientar sobre el Pla d’Estudis: el primer dia també és una oportunitat per presentar el Pla d’Estudis i explicar els objectius del curs. Això ajuda els estudiants a comprendre què aprendran i com es desenvoluparà l’any escolar.
  • Desenvolupar una comunitat d’aprenentatge: el primer dia de classes estableix les bases per desenvolupar una comunitat d’aprenentatge a l’aula. Els estudiants poden començar a col·laborar, compartir idees i aprendre junts des del començament.

Dinàmiques per al primer dia de classe

Per tal de poder encarar la benvinguda al nou curs escolar amb el màxim benefici pels alumnes i pel grup, et proposem 4 dinàmiques imprescindibles:

1. Presentacions personals

Dedica temps que els estudiants es presentin entre si i amb tu. Pots fer-ho de forma creativa, com utilitzant targetes de presentació o compartint alguna cosa única sobre ells mateixos. Això ajuda a construir un sentit de comunitat a l’aula des del començament.

2. Icebreakers o trencagels

Els jocs i activitats de trencagels són excel·lents per relaxar l’atmosfera i permetre que els estudiants es coneguin de manera divertida. Pots considerar activitats com “Dues veritats i una mentida” o “El mapa dels meus interessos”. Això pot ajudar els estudiants a sentir-se més còmodes i establir connexions.

3. Expectatives i normes

Prendre temps per discutir les expectatives i les normes de l’aula és essencial. Deixa que els estudiants comparteixin el que esperen de tu com a professor i el que esperen dels seus companys. Això facilita la comprensió del que s’espera en termes de comportament i participació a l’aula.

4. Objectius i metes

Ajuda els estudiants a establir metes i objectius per a l’any escolar. Això pot ser tant a nivell acadèmic com a personal. Anima’ls a pensar en què els agradaria assolir i com poden treballar per assolir aquests objectius. Compartir històries inspiradores, establir metes emocionants o discutir projectes interessants pot generar entusiasme per l’aprenentatge i promoure la motivació i l’autodisciplina des del començament.

Recorda que la clau és crear un ambient acollidor, inclusiu i participatiu des del primer dia. Aquestes dinàmiques de coneixement i confiança per a nens poden variar segons l’edat i el nivell dels estudiants, així com la matèria o matèries que ensenyis.

Desplaça cap amunt