Durant l’època de Nadal les ciutats i pobles es guarneixen i es posen els millors vestits: llums, música i activitats de tota mena que celebren l’arribada de l’hivern i unes petites vacances.
Els infants a l’escola celebren el Nadal a la seva manera: juguen a fer teatre o, fins i tot, van al teatre, experimenten l’hivern fent tallers, vesteixen l’escola amb motius nadalencs, canten nadales, reciten poemes… Quan som adults, aprofitem aquesta època de l’any per tornar a la infància jugant a decorar les nostres llars, tot aprofitant per passar temps amb els més estimats per tal de poder compartir moments junts.
I és així que es desperta la creativitat en aquesta època. El pedagog Ovide Decroly deia que l’expressió creativa, tan concreta com abstracte, és un principi bàsic de l’educació i del desenvolupament de l’infant. Però, com aconseguir que els més petits puguin expressar-se de manera creativa durant aquest Nadal?
1. Tallers i tècniques de relaxació
En aquesta època de l’any els infants i joves gaudeixen de les primeres vacances del curs escolar. És un moment molt interessant per oferir-los un espai en el qual escoltar-se i ser escoltats per tenir consciència de com estan, si tenen neguits…. i buscar maneres de deixar anar les tensions i gaudir d’aquest descans. Una manera de fer-ho és fent exercicis de relaxació, mindfulness o meditació en moviment, que ajudaran als infants a prendre consciència del seu cos, escoltar-se i moure’s per alliberar l’energia acumulada i poder ser més creatius.
2. Tallers i jocs d’expressió artística
L’art és un gran aliat per despertar l’expressió i la creativitat. Afavorir espais creatius amb activitats i propostes de joc amb llenguatges expressius com ara la música, la plàstica, l’expressió corporal i dramàtica, l’escriptura, etc., permeten nous camins d’experimentació i aprenentatge.
3. Creacions plàstiques i manualitats
L’expressió plàstica ens convida a posar en marxa la imaginació a partir de la manipulació i experimentació directa amb diversos materials i amb tots els sentits. Materials que tenim per casa, com ara brics de llet o suc, pots de vidre, cartó, pedres, etc., poden ser la base per crear instruments amb material reciclat, un calendari de l’any que entra, calendaris d’advent originals o inclús decoracions per a la casa, com boles de Nadal o alguna capsa per posar-hi els desitjos d’any nou.
4. Tallers i jocs d’expressió lingüística
Jugar a crear una història és deixar volar la màgia de les paraules i ajuda als nens a adquirir vocabulari, a desenvolupar la llengua, a millorar aspectes com la memòria, etc. Jugar amb les paraules sempre és un exercici creatiu d’allò més divertit. O, si més no, podem recitar un poema d’aquell escriptor preferit, o gaudir del plaer de tenir temps per llegir un llibre. Una proposta que ens agrada molt per als més petits, és escriure en petits papers les pors que volem que se’n vagin amb l’any que acaba i els desitjos per l’any nou.
5. Dinàmiques de contacte amb la natura
Aprofitem el Nadal per anar a respirar l’aire fresc dels boscos, sentir la remor de l’aigua del riu i gaudir de l’aroma del bruc d’hivern per entrar en contacte amb la natura. Qualsevol espai natural ens ajuda a estar més tranquils i ens regala materials naturals per poder crear, per exemple, una escultura. Podem formar mandales amb elements naturals per agrair-li a la natura tot el que ens aporta.
La creativitat i la lliure expressió és la nostra raó de ser com a educadores i educadors en el lleure. És per això que treballem tots aquests tallers i activitats durant tot l’any a les nostres cases de colònies, gràcies a les estades de colònies escolars i colònies d’estiu on els infants i els joves se senten segurs, inspirats i imaginatius.