Ensenyar hàbits de vida saludables a nens i adolescents

Ha començat un nou any i és un bon moment, després d’alguns excessos de Nadal, per reflexionar plegats sobre la importància d’uns hàbits de vida saludables per al correcte desenvolupament integral dels infants i joves.

El primer és l’alimentació. Menjar és una necessitat biològica del nostre cos que ens permet mantenir la vida. En el fet de menjar entren en joc tots els sentits i, alhora, esdevé un acte social i de convivència, i és també un signe d’identitat cultural.

Com podem tenir una alimentació saludable?

Més enllà d’una alimentació equilibrada quant a nutrients, volem apropar-vos a un concepte de salut més ampli, entenent per salut tant aquella individual, com la col·lectiva i, fins i tot, la planetària.

Una alimentació saludable és saludable per tots els que participen en la producció, obtenció, preparació i ingesta dels aliments. 

Producció d’aliments

El més saludable és comprar productes de proximitat, evitant els productes molt processats que fabrica la indústria alimentaria. En la producció dels aliments hi conflueixen molts aspectes relacionats amb la salut humana, el benestar animal, el cost energètic de la producció, el rol de les multinacionals, els drets dels treballadors i treballadores… de manera que, el que mengem importa, i molt.              

Obtenció d’aliments

Canviar els hàbits de consum és una opció molt saludable per a tots nosaltres. Comprar als mercats del poble o del barri, ser part de cooperatives de consum ecològic que s’autoabasteixen amb productors propers, evitar comprar aliments que venen de molt lluny… tot això ajuda a mantenir la vida a pagès i a disminuir la contaminació, entre d’altres.

Preparació dels aliments

L’alternativa més saludable, en aquest cas, és aquella que respecta la matèria prima i els seus nutrients amb formes de cuinar més naturals (forn, vapor, etc.), evitant les grasses saturades. També és aquella que té en compte l’estalvi energètic en la preparació, optimitzant els recursos que tenim a l’abast.

Ingesta d’aliments

Menjar és un fet social i, per tant, pot ser molt saludable no només físicament, sinó també per a la nostra salut emocional. Compartir el temps de l’àpat ens dona l’oportunitat de compartir la nostra cultura o una altra, xerrar, riure, integrar hàbits socials o senzillament passar temps junts. També és important menjar tranquils, sense estímuls forts, i mastegar molt bé per a poder assimilar tots els nutrients dels aliments.

Moviment

L’Organització Mundial de la Salut defineix l’activitat física com a qualsevol moviment corporal produït pels músculs esquelètics, amb el consegüent consum d’energia. Això inclou les activitats acomplides en treballar, jugar i viatjar, les tasques domèstiques i les activitats recreatives.

L’exercici regular ajuda a reduir el risc d’obesitat infantil, la diabetis tipus 2 i  la baixa pressió arterial. També permet que s’enforteixi el sistema cardiovascular i que millori el sistema immunitari, de manera que els nens i nenes seran menys propensos als refredats, les al·lèrgies i les malalties en general.

Per altra banda, l’activitat física també té un impacte positiu en el desenvolupament cognitiu i en la socialització de les generacions futures. 

Contacte amb la natura

Els especialistes en salut infantil diuen que els nens que creixen en contacte amb la natura tenen més capacitats per a enfrontar-se a nous reptes, menys temor a la novetat i, en general, són més independents i creatius. En canvi, els nens que no tenen interacció amb entorns naturals, es manifesten més sedentaris, retrets i amb temor cap a noves experiències i canvis.

A més, els espais naturals ens permeten integrar aprenentatge mitjançant l’experiència directa i fer-nos conscients de la importància de cuidar l’entorn per garantir la vida al planeta Terra.

Durant les colònies escolars i les colònies d’estiu a les nostres cases de colònies, procurem per cada un d’aquests hàbits saludables. La nostra missió els que els nens i nenes no només els facin seus durant les estades de colònies, sinó ensenyar-los a incorporar aquests costums en el seu dia a dia.

Desplaça cap amunt