Escriptura creativa: activitats medievals per a nens

Escriptura creativa activitats

L’art de l’escriptura creativa medieval ha estat una constant als països que comparteixen aquesta tradició. L’escriptura creativa es caracteritza per la simplicitat i l’absència de necessitats artístiques, però també pel sentit poètic i místic. Ensenyar nens a escriure amb aquest tipus de lletra i material els pot ajudar a desenvolupar una habilitat comunicativa important per al futur.

Jocs medievals per a nens

Durant les estades de colònies escolars de temàtica medieval, realitzem l’activitat Scriptorium. Es tracta d’un taller que encanta als menuts i que els apropa  a aquella històrica època.

L’objectiu d’aquest taller és submergir-nos en la cal·ligrafia i la il·luminació de manuscrits. I també valorar el treball dels qui en van ser els artífexs!

Scriptorium: taller d’escriptura creativa

Si voleu reproduir un Scriptorium a l’aula per fer una classe d’història diferent i dinàmica, podeu seguir aquests passos:

 • En primer lloc, és important proposar la realització de l’activitat amb temps. Així s’il·lusionen i esperen el dia del taller amb ganes, millorant la seva implicació i participació.
 • En una primera fase teòrica, els alumnes escoltaran l’explicació del docent. Alhora, faran circular diferents objectes del passat relacionats amb l’escriptura. D’aquesta manera, l’alumnat pot apreciar a les seves pròpies mans el tacte enfustat del papir, la suavitat rugosa del pergamí, la peculiar olor de la tinta o la sucositat de la cera d’abella a les tauletes de fusta per escriure.
 • Un alumne o una alumna voluntària es transformarà en un monjo copista que ens ajudarà a explicar quins suports i tècniques es feien servir per escriure a l’Edat Mitjana.
 • Necessitarem plomes, tinta, pergamí, papir, rascadors, llànties, tabulae ceratae, etc.
 • Deixarem a l’abast de la mà tots els materials necessaris per dur a terme la tasca d’escriure.
 • En aquesta fase pràctica, els alumnes experimenten ells mateixos amb la cal·ligrafia medieval, reproduint diferents tipus de lletra medieval i romana.
 • Caldrà posar especial atenció en aspectes com les diferents gruixàries de les lletres en funció de la posició del canell i de l’angle de les plomes per aprendre tots els trucs. 

En aquest taller s’aprendrà a identificar:

 • Els oficis relacionats amb l’escriptura medieval: pergamentarius, rubricador, corrector, armarius, copista, il·luminador i lligador de llibres, etc.
 • Els suports d’escriptura: papir, pergamí i paper.
 • Els pigments: safrà, plata en pols, carbó vegetal…
 • L’alfabet gòtic, cal·ligrafia, lletres capitulars i la tècnica de la il·luminació (crear il·lustracions i decoracions amb lletres capitulars, vores i miniatures).

Activitats creatives per a infants

L’escriptura creativa per a nens és una manera d’expressar idees i emocions, així com un mitjà per comunicar idees. Una forma d’art utilitzada pels monjos per transmetre els seus coneixements a les properes generacions. En el nostre món actual, es fan servir paraules en lloc de lletres pintades sobre fulles de paper o fusta. Però no importa com ho facis, l’art és art i el resultat final és el mateix: expressió artística i comunicació humanitària (incloent-hi els nens i joves).

Resumint, hi ha moltes varietats d’escriptura per despertar la creativitat dels nens i nenes. L’art de l’escriptura medieval n’és només una, i pot ser molt divertida!

Desplaça cap amunt