Què és l’educació en el lleure i per què és tan beneficiosa per la salut dels menuts?

L’educació en el lleure és una comunitat d’aprenentatge

L’educació en el lleure és una experiència de convivència i aprenentatge que es realitza cada any amb el grup classe de l’escola, a través de les colònies escolars.

Recordes el moment de fer la motxilla quan anaves de colònies? Els nervis a la panxa per no saber si portes prou roba, si faltarà alguna peça d’abrigar o assegurar-te d’haver posat el lot a la motxilla. Un cop a l’escola pujar a l’autocar veure amb qui t’asseuràs durant el viatge. Sentir que passaràs uns dies amb tots els teus companys i companyes, compartint casa, àpats i activitats.

Amb el lleure els infants exploren una realitat diferent a la quotidiana

La companyia, el menjar, l’entorn, les activitats… Tot és nou, i això comporta aprenentatges molt interessants. Els mestres tenen la possibilitat d’experimentar la tasca educativa fora de l’aula, i tot el personal de la casa de colònies s’entrega a la seva feina perquè tot estigui a punt. Així és el lleure, un dret fonamental, el de poder gaudir de la natura en un entorn segur i cuidat.

Gràcies al lleure aprenem i incorporem valors essencials

L’educació en el lleure ens ajuda a incorporar valors tan essencials com el de la convivència, el respecte mutu, la solidaritat, la tolerància a la diferència, la sostenibilitat, etc., així com conèixer-se a un mateix, provar els límits propis, descobrir noves habilitats, crear nous vincles, expressar emocions, desenvolupar la creativitat, desfer-se d’algunes etiquetes i poder viure una experiència significativa que per cadascú serà diferent i única.

Els jocs de lleure ens permeten restablir el nostre vincle amb la naturalesa

Passejar amb l’olor de herba fresca i humida de la gelada de la nit, caminar per l’entorn descobrint els diferents arbres, plantes i arbustos, la fauna que hi viu i els seus rastres… En resum, poder tornar a gaudir de la simplicitat de la vida, que és molt necessari per a poder entendre on vivim i què podem fer per cuidar-nos i cuidar aquest planeta meravellós.

Els temps de lleure és un temps de descoberta d’un mateix i de l’entorn

Tocar, olorar, tastar, escoltar… Ens descobrim i descobrim el nostre voltant amb tots els sentits i de manera activa. És el moment de posar atenció a allò que tenim entre les mans, el que trepitgem, el que mengem, on anem, què sentim o amb qui estem. A les colònies els infants i joves expressen i posen nom als seus sentiments i emocions, en un entorn que els acompanya sense judici quan experimenten sensacions i sentiments nous, que fins ara no havien sentit.

Oi que els beneficis emocionals de l’educació en el lleure són màgics?🤩

Desplaça cap amunt