Com fer un hort escolar en 5 passos

Un hort escolar és una part important de l’educació sostenible. No només ajuda els nens a aprendre sobre les plantes i l’agricultura, sinó que també ensenya valors com ara la feina i la cura per la terra. És important que alumnes que s’inicien al cultiu tinguin un lloc que puguin veure com creix el seu hort i què es necessita per mantenir-lo saludable. En aquest post veurem com fer un hort escolar i la seva importància.

Un hort a l’escola pot ser una part molt important en el projecte d’educació sostenible dels nens

Fer un hort escolar pot ser una forma divertida i fascinant perquè els nens aprenguin sobre el món natural cultivant verdures, hortalisses i plantes aromàtiques. Gaudiran alhora que aprenen hàbits sostenibles i també saludables, pensant després quines receptes fer amb els aliments sans cultivats per ells mateixos.

Fer un hort petit, però amb grans beneficis

Per a un nen, la idea de tenir un hort és captivador. Si l’escola té prou espai i es pot permetre el luxe de cultivar plantes i fruites a l’aire lliure, els beneficis seran nombrosos.

Aquí hi ha alguns dels beneficis que podria brindar l’hort escolar als nens i nenes:

 • És una excel·lent forma per ajudar-los a fer amics i créixer sa.
 • Aprendran sobre les herbes medicinals i les verdures.
 • Potenciarà la seva empatia, solidaritat i respecte per la natura.
 • Reflexionaran sobre els actes propis i les seues conseqüències.
 • Afavorirà els hàbits de treball individual i cooperatiu.
 • Contribuïm a tenir hàbits socials relacionats amb la salut, el consum i el medi ambient, contribuint a la seva conservació i millora.
Beneficios de un huerto escolar

Com fer un hort escolar?

1. Planifica l’hort

Fer un hort per a nens és un projecte que pots començar amb l’escola com a projecte escolar. Si estàs pensant en fer-ho, aquí et donem algunes idees per ajudar-te:

 • Feu plànols de l’hort abans de plantar res.
 • Dibuixeu el terreny amb llapis de cera blava en paper blanc per ressaltar els detalls abans de posar-vos mans a l’obra.

Necessitareu diferents espais, elements i eines, com ara:

 • Un terreny per plantar.
 • Recipients per plantar: algunes persones prefereixen fer servir un contenidor rectangular o circular com la seva base, mentre que altres prefereixen utilitzar les parets laterals del col·legi per crear àrees més específiques dins de l’hort.
 • Instruccions sobre què sembrar segons lèpoca de lany.
 • Eines per sembrar i recol·lectar (pales, tisores, guants, regadores, mànegues, rasclets etc.).
 • Llavors de fruites, hortalisses i verdures.
 • Adob.

2. Selecciona un lloc amb una bona quantitat de llum solar

El sol és la font denergia per a les plantes. Cal que es reproduïsquen, creixin i facin la fotosíntesi, cosa que significa que necessiten llum per fer totes aquestes coses. El millor lloc per col·locar l´hort escolar serà un lloc on hi hagi molta llum solar durant tot el dia. Si és possible, tracteu de trobar una àrea amb molts arbres al seu voltant perquè encara hi hagi una mica d’ombra disponible quan sigui necessari.

3. Prepara’l abans de plantar aigua dins del sòl

Abans de plantar l’hort escolar, és important tenir-ho tot preparat. Això inclou preparar el terra amb una capa de compost i després afegir una altra capa de fulles triturades o retallades de gespa. També es pot afegir una mica de terra si voleu tenir molta cura per assegurar-se que no hi hagi humitat addicional a terra que pugui causar floridura o fongs. El darrer pas és afegir aigua!

4. Escull les plantes adequades al clima i ubicació de la teva escola

 • Tria plantes que tolerin la calor i la sequera.
 • Tria plantes que puguin suportar temperatures fredes.
 • Si la cura serà constant, pots triar plantes que requereixin molta aigua, com ara tomàquets i cogombres.
 • Si sabeu que no podreu dedicar molt de temps a cuidar-lo, trieu verdures que necessitin poca aigua com enciam, pastanagues i raves.

També hi ha moltes herbes que podeu plantar a l’hort escolar; alguns exemples inclouen alfàbrega, sàlvia, romaní, farigola i menta. Si estàs buscant alguna cosa súper fàcil de cultivar, considera plantar julivert o coriandre perquè totes dues són herbes anuals de ràpid creixement que són molt fàcils de mantenir una vegada establertes (ni tan sols cal fertilitzant).

Les plantes que creixen més ràpid són els millors candidats per a una primera experiència amb un hort a casa o escola

Les plantes que creixen ràpidament són les millors candidates per a una primera experiència amb un hort escolar urbà. Us permetran veure els resultats ràpidament i tindreu una millor oportunitat de produir aliments deliciosos i nutritius.

Aquestes són algunes de les nostres plantes preferides:

 • Maduixes: són fàcils de cultivar, saboroses i encanten als nens! A més, hi ha tants tipus diferents de maduixes: vermelles, estades, les que semblen pinyes… la llista continua!
 • Tomàquets: els tomàquets són una altra opció popular quan es tracta de cultivar aliments urbanament perquè són plantes fàcils de cultivar amb moltes varietats diferents disponibles a la majoria dels centres de jardineria.
Donde hacer un huerto escolar

5. Revisa la terra regularment per veure si necessita més o menys reg

 • Reviseu el terra regularment per veure si necessita més o menys aigua.
 • Un cop a la setmana, reviseu les vostres plantes i mireu com estan. Si no sabeu si donar-los més o menys aigua, pregunta-li a un expert!

En resum…

Amb una mica de feina i dedicació, el vostre hort per a nens pot ser una part molt important en el vostre projecte d’educació sostenible. Quan els nens entenen la importància de cuidar les seves plantes, podràs començar a introduir altres temes relacionats amb la sostenibilitat com el reciclatge i el consum responsable a l’escola.

Descobreix com treballem tots aquests temes vinculats a la natura i la sostenibilitat durant les sortides i colònies escolars!

Desplaça cap amunt