9 idees per motivar els alumnes a aprendre

Idees per motivar els alumnes a aprendre

Els i les mestres i professores tenen la responsabilitat de motivar els alumnes perquè aprenguin. Motivar els alumnes pot ser un repte, però no ha de ser-ho. Aquí tens algunes idees per motivar els teus alumnes i fer que l’aprenentatge sigui divertit.

Com motivar els teus alumnes

1. Fes que aprendre sigui divertit

  • Aprendre ha de ser una experiència positiva que motivi els alumnes a voler-ne aprendre més. Han de tenir ganes d’assistir a classe i participar-hi, així que anima’ls fent que les seves classes siguin entretingudes amb jocs i activitats. Per exemple, podeu utilitzar diversos mètodes d’ensenyament com el treball en grup, els jocs de rol o les simulacions per ajudar els alumnes a aplicar els seus coneixements o habilitats.
  • Utilitza la tecnologia de manera creativa. La tecnologia té molts avantatges tant per als professors com per als alumnes: pot millorar l’aprenentatge proporcionant accés a recursos i instal·lacions que van més enllà dels disponibles al centre; permet als estudiants adquirir una valuosa experiència pràctica; augmenta les oportunitats de treball col·laboratiu entre professors i alumnes; proporciona informació en temps real sobre el rendiment mitjançant avaluacions digitals; ofereix modes flexibles d’ensenyament com els programes d’aprenentatge a distància (cursos en línia); proporciona un canal eficaç per comunicar-se amb els pares sobre els progressos dels seus fills a casa…

2. Fes que els alumnes participin

El més important que podeu fer per motivar els alumnes a aprendre és aconseguir que participin en el procés d’aprenentatge. Els estudiants necessiten sentir que són amos de la seva educació, i per això cal que el docent els situï al centre de la seva aula.

Els mestres i professors han d’animar els alumnes a participar en activitats de grup i donar-los l’oportunitat de compartir-ne l’aprenentatge amb els altres mitjançant projectes i presentacions. Tant els professors com els pares, han d’animar els alumnes a participar en activitats extraescolars com esports, classes de música o clubs d’art on puguin utilitzar les seves habilitats fora de l’aula.

3. Diferencia l’ensenyança per a tots els alumnes

  • Per a alumnes amb diferents estils d’aprenentatge.
  • Per a alumnes amb capacitats diferents d’aprenentatge.
  • Per a alumnes amb necessitats d’aprenentatge diferents.
  • Per a alumnes amb diferents nivells d’aprenentatge.

4. Utilitza la tecnologia per millorar l’ensenyament

  • Per millorar l’aprenentatge.
  • Per connectar amb els alumnes.
  • Per millorar la comunicació.
  • Per fer les tasques més interessants.

5. Fomenta l’ús de diferents tipus de mitjans

L’ús de diferents tipus de mitjans és una manera excel·lent d’animar els alumnes a aprendre. Per exemple, podeu presentar un poema o una cançó reproduint un vídeo que en descrigui el significat. També podeu mostrar com funciona alguna cosa amb text i imatges, o combinar els tres tipus de mitjans per oferir una experiència atractiva als alumnes.

6. Fes que els alumnes investiguin i presentin el material de la manera que prefereixen

  • Fes que els alumnes treballin en grups de tres o quatre.
  • Deixa que els alumnes presentin individualment, si se senten còmodes fent-ho.
  • Els alumnes també poden fer la presentació en forma d’enregistrament de vídeo o àudio.

7. Treballa alguns temaris fora de l’aula

El contacte amb la natura és imprescindible per estudiar-la i comprendre-la. Per a activitats relacionades amb les àrees de biologia, ciutadania, socials, esports, literatura i un llarg etcètera (fins i tot les matemàtiques es poden estudiar a través de la natura!), podeu sortir al pati o als voltants del centre i treballar-ho aconseguint:

  • Apropar-nos a l’entorn natural, social i cultural més proper.
  • Contribuir a tenir hàbits socials relacionats amb la salut, el consum i el medi ambient.
  • Respectar i estimar la natura, els animals i tots els éssers vius que en formen part.

8. Organitza sortides i colònies escolars motivadores

A les cases de colònies, situades en zones de gran riquesa natural i cultural, es crea un clima favorable i ple d’estímuls que facilita la motivació i l’experiència lúdica de les activitats, per aprendre i gaudir a la vegada en un entorn de convivència, natura i salut. A més, les colònies escolars:

  • Contribueixen al desenvolupament emocional, afectiu, físic i motor, social i cognitiu dels infants i joves.
  • Proporcionen un clima i entorn de confiança on es sentin acollits i tinguin experiències significatives.
  • Descobreixen els valors de l’experiència de la convivència.
  • Desenvolupen la curiositat, el plaer per aprendre junts, la iniciativa, el sentit crític i la creativitat.

9. Mantingues una actitud positiva entorn l’ensenyament, l’aprenentatge i l’avaluació

Mantenir una actitud positiva davant de l’ensenyament, l’aprenentatge i l’avaluació és important per a l’èxit dels estudiants. La teva positivitat es contagiarà als alumnes, que seran més propensos a abordar els estudis amb una perspectiva positiva. Quan treballeu amb estudiants, intenteu tenir-ho present:

  • El que faig importa.
  • Com afecta els altres.
  • El meu impacte en els altres.

L’aprenentatge pot ser divertit i emocionat si els docents són prou creatius per fer-ho! 

Aquesta lliçó hauria de demostrar que els alumnes necessiten comprometre’s. També cal sentir que estan aprenent. Els professors poden aconseguir-ho mostrant-los com el material que estan estudiant és rellevant a les seves vides i explicant-los per què és important. Si aconsegueixes que la teva assignatura sigui interessant, serà més fàcil que els teus alumnes parin atenció i aprenguin del que els ensenyes, perquè voldran saber més sobre el que els estàs explicant.

El segon aspecte important per als professors és la motivació, és a dir, mostrar com el que fem ara ens conduirà cap als nostres objectius en el futur o ens reportarà algun tipus d’èxit, benestar i felicitat. També ajuda si podem mostrar com la feina dura dona els seus fruits (i no ens oblidem dels elogis!).

Esperem que aquestes idees per motivar l’alumnat t’hagin resultat útils. Si tens més idees, comparteix-les amb nosaltres als comentaris.

Desplaça cap amunt