Jocs per ensenyar als nens a estalviar energia

Jocs per ensenyar als nens a estalviar energia

Ja coneixes la vella dita: “El joc és el treball de la infància”. I si busques una manera d’ajudar els teus fills a desenvolupar hàbits saludables -com l’estalvi d’energia-, potser vols provar alguns d’aquests jocs. Són divertits, entretinguts i, el millor de tot, ensenyaran als teus fills bons hàbits que duraran tota la vida.

1. La gimcana de l’energia 

La gimcana de l’energia és un joc per parelles on cada equip rep una llista de tasques que ha de realitzar. Els equips han de completar les proves en un temps determinat, i totes les proves ens porten a diferents maneres d’estalviar energia a casa. Guanya l’equip amb més punts!

Una llista de possibles activitats per estalviar energia en aquesta gimcana inclou:

  • Jugar amb joguines que no necessitin piles ni electricitat.
  • Utilitzar ampolles d’aigua reutilitzables.
  • Apagar els llums de totes les habitacions.
  • Desendollar els aparells que no s’estiguin fent servir.

2. D’oca a oca, estalviar energia et toca!

És possible organitzar un joc en un petit tauler casolà on hi hagi diferents caselles que incentivin a l’estalvi. La dinàmica pot ser simple: guanya qui tingui més diners ficticis al final del dia.

A més de ser una bona iniciativa per poder divertir-nos amb ells fabricant el propi joc, també podem aprofitar per posar diferents maneres d’estalviar energia. Entre les propostes, hi ha dissenyar una mena de «joc de l’oca» on les caselles de despesa innecessària et facin retrocedir i d’altres d’estalvi energètic et facin avançar.

3. El joc de la memòria energètica

Aquest joc es pot realitzar imprimint imatges sobre l’estalvi d’energia o bé es poden realitzar amb papers i de forma escrita.

Cada targeta tindrà una altra targeta que serà la seva companya. Així, pots imprimir les targetes següents:

  • Si encenc el forn, puc utilitzar la calor per a…. Cuinar una altra cosa 
  • Si trobo l’aixeta oberta sense fer-la servir he de…. Tancar el grifó 
  • És millor fer servir piles recarregables que… Piles d’un sol ús
  • És preferible dutxar-se que… Fer-se una banyera
  • És millor per estalviar energia si utilitzo… Llum natural
  • En lloc d’usar el microones, he de… Escalfar els alens al foc de la cuina
  • Prefereixo rentar la vaixella de manera… Manual i no fer servir un rentaplats

S’imprimeix cada targeta i se les col·loca cap per avall sobre una taula. És important que en estar les mateixes cap per avall, totes es vegin del mateix color. D’aquesta manera, els nens hauran de jugar al joc tradicional de la memòria però intentant trobar cadascuna de les targetes companya.

4. El joc del temporitzador de tres minuts

Per jugar-hi, posa un temporitzador durant tres minuts. Feu que els nens apaguin tots els llums, ventiladors, ordinadors i altres aparells de l’habitació o habitacions.

A veure quant de temps poden estar sense encendre res abans que s’acabi el temps!

Intenteu batre el vostre propi temps cada cop que juguis a aquest joc amb ells.

5. El joc de la calculadora d’energia

El joc de la calculadora d’energia és un full de càlcul que et permet jugar amb les variables de cost, distància i eficiència del combustible per determinar la manera menys costosa de viatjar. Si voleu ensenyar el vostre fill a estalviar energia i els costos dels diferents mitjans de transport, és un bon punt de partida.

Per jugar, descarrega un joc de calculadora d’energia (n’hi ha diversos de disponibles a Internet).

Aquests jocs són formes divertides d’animar els nens a pensar en l’estalvi d’energia

Aquests jocs són divertits i animen els nens a pensar en l’estalvi d’energia. Les possibilitats de jugar a aquests jocs per a nens de totes les edats són infinites. Encara que les idees dels jocs poden semblar simples i senzilles, en realitat són força enginyoses perquè recompensen els jugadors per fer petites coses com apagar els llums quan no es necessiten o desendollar els carregadors quan han acabat de carregar els aparells electrònics. Amb aquests jocs, els teus fills aprendran com és de fàcil estalviar energia a casa, i recorda: no cal esperar la celebració del Dia de la Terra a l’escola o un acte comunitari per començar a divertir-se estalviant energia!

Si busques una manera d’ensenyar als nens la importància d’estalviar energia, aquests jocs els faran pensar i aprendre hàbits sostenibles. Potser al principi no se n’adonen, però jugant a un d’aquests jocs o inventant-ne un de nou, estan aprenent a prendre decisions intel·ligents que poden marcar el seu futur i el del planeta.

Desplaça cap amunt