Comunicat de Premsa del sector de les colònies: #ColòniesEnLluita

El sector de les colònies (facturació anual aprox. de 120M€ i més de 3000 treballadors) som un col.lectiu compromès i vocacional amb una llarga tradició en el món de l’educació i el lleure a Catalunya. Des del mes de març, i degut al tancament de les escoles i seguit del tancament de les cases de colònies i albergs per la COVID-19, la nostra facturació es va interrompre en sec just abans de començar la temporada. En la majoria dels casos, la facturació ha baixat més d’un 80%, amb l’agreujant d’haver fet inversions i reformes just abans d’una temporada que no ha existit. Tot plegat ens ha dut a una important descapitalització forçant a moltes instal·lacions a un considerable endeutament

Algunes instal·lacions han pogut treballar al juliol perquè no els han anul·lat les reserves, tot i que la reducció de places ha impossibilitat una facturació de recuperació. I des de l’agost, i els mesos de setembre, octubre i novembre hem facturat menys del 10% previst. Tot i que oficialment en aquests moments estem oberts de dilluns a dijous per acollir grups escolars, pràcticament no estem treballant degut a totes les restriccions i sobretot, a la por de les famílies i de moltes escoles. El manteniment de les instal·lacions és costós, i les factures se’ns acumulen.

Les cases de colònies i albergs són unes de les principals empreses en entorns rurals, i donen ocupació als joves, un dels col·lectius més castigats per l’atur. Quan l’administració parla del reequilibri del territori, hauria de tenir en compte a les empreses que ho permeten.

Afegir també que les colònies fan que molts infants catalans gaudeixin d’unes convivències que els permet generar vincles profunds no només amb els companys/es i mestres, sinó també amb el paisatge i territori del país, coneixent-lo per respectar-lo i estimar-lo.

La incertesa de l’evolució de la Covid-19 fa perillar també les reserves de la propera temporada, que ja ens estan caient i que comença al març, degut a la pandèmia de la por que també ens ha envaït. Després de perdre la primavera i la tardor 2020, sense poder acollir a entitats de lleure ni grups de famílies, estem atrapats en una difícil situació.

El nostre sector acaba de rebre una anecdòtica ajuda econòmica, del tot insuficient i, a més poc equitativa, ja que hi ha la mateixa ajuda per una casa de 40 places que per una de 150, per cases que obren tot l’any i les que obren només a l’estiu.

Per aquest motiu, reclamem ajuts efectius que puguin garantir la supervivència d’un sector que aporta valor identitari i cultural com a país, beneficis emocionals i de salut física a milers d’infants i joves (es calcula que cada any passen més de 550.000 persones majoritàriament infants i joves, per les cases de colònies i albergs de Catalunya) pel contacte durant uns dies amb el bosc i la natura, per l’important complement pedagògic que som al currículum escolar, i des de l’aprenentatge vivencial i experiencial que de moment, no té substitut al sistema educatiu (naturalesa, medi ambient, història, arqueologia, ecologia, volcans, granges escoles, escoles de mar…). Som, a més, empreses extremadament vinculades al territori que cuiden i mantenen els boscos i entorns naturals.

El lleure del nostre país és un agent educatiu de primer ordre, i si l’educació és un dret fonamental de la infància, el lleure educatiu també i està en perill. Si les escoles, institucions i Sanitat estan preocupats per promoure el contacte a l’aire lliure i a la natura ja que ofereixen seguretat epidemiològica i menys risc de contagi, les cases de colònies i albergs som els espais més interessants d’aprofitar i sostenir, i l’opció més econòmica perquè ja existim.

Per tots aquests motius reclamem que l’administració compti amb les nostres instal·lacions i posi mitjans suficients per garantir la supervivència del sector de les colònies a Catalunya i aturar el tancament d’empreses (moltes d’elles familiars) relacionades amb el sector (cases de colònies, albergs, agències, empreses de monitoratge…).

#ColòniesEnLluita
#ElLleureÉsSegur
#LesColòniesSónVitals
#HoVaigAprendreDeColònies
#QueLaRotllanaDelLleureNoEsTrenqui

Desplaça cap amunt