Activitats escolars per preparar les colònies. Som-hi!

Molts alumnes es prepararan aquestes setmanes per agafar la motxilla i endinsar-se en la natura a viure uns dies molt especials de convivència i aprenentatge.

Com podem preparar les colònies a l’escola abans d’anar-hi?

Cada estada de colònies és única i especial, i, depenent de quin sigui el centre d’interès que heu escollit, les activitats seran ben diverses.

Potser en aquest punt us preguntareu: què és un centre d’interès? És el tema al voltant del qual s’organitza tota l’estada: activitats, jocs de nit, visites guiades, etc. En el cas d’Albacolònies, els nostres centres d’interès estan basats en el recursos naturals i culturals del territori, involucrant altres agents educatius propers (Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Circusland de Besalú…) i tenint en compte les necessitats bàsiques dels infants a nivell evolutiu per cada franja d’edat. Així doncs, el centre d’interès de les colònies pot ser la descoberta del Volcans de la Garrotxa, l’Edat Mitjana o la Prehistòria, la Natura i l’Aventura…

Depenent del centre d’interès que escolliu podeu començar a treballar els continguts curriculars a l’aula i afavorir espais de recerca d’informació per part dels infants per despertar la curiositat i les ganes de conèixer allò que trobaran a les colònies.

Activitats a l’aula per preparar les colònies escolars de temàtica medieval

Per exemple, si veniu a descobrir l’Edat Mitjana a Besalú amb un grup de Cicle Mitjà,  podeu:

  • Fer un timeline situant l’Edat Mitjana en la línia del temps, i conèixer què va passar abans i després.
  • Confeccionar un mural dels estaments socials, en el que es vegi a què es dediquen i com vesteixen.
  • Identificar els elements propis de l’art romànic i gòtic i localitzar-ne exemples a Catalunya.
  • Analitzar la transformació de la societat comparant quins objectes actuals han substituït els antics.
  • Interpretar amb teatre escenes quotidianes de l’Edat Mitjana a partir d’il·lustracions del “Libro de las muy ricas horas”, del Duque de Berry.
  • Escriure textos fent servir vocabulari de l’època.
  • Transformar l’escola en un castell: muralles, torxes i làmpades medievals, vitralls, quadres, un pont llevadís…
  • Escoltar música de trobadors medievals.

Dinàmiques de grup: jocs de confiança i cohesió

Un altre aspecte a tenir en compte és el grup i les activitats al voltant de dinàmiques per afavorir la cohesió i el treball en equip, que millorin l’ambient a l’aula, i que formaran part de la proposta d’activitats de les colònies escolars.

Com podem treballar la cohesió i el treball en equip al grup de classe?

Hi ha moltes dinàmiques senzilles que es poden portar a terme a l’aula, i que ajuden molt a què l’espai de convivència de l’escola pugui ser més cooperatiu, treballant la confiança i la cohesió del grup. A continuació us en compartim algunes:

Ens ordenem

Per a aquesta activitat es necessita un banc prou llarg perquè entrin els integrants del grup. Si no n’hi ha, es pot dibuixar, o marcar amb cinta aïllant, dues línies paral·leles en el sòl. L’ample ha de ser d’uns 20 centímetres. Ningú pot baixar del banc o sortir-se de les línies. 

El facilitador convida al grup a pujar sobre el banc. Una vegada que estan tots col·locats s’explica que l’objectiu és ordenar-se segons les edats, o la data de naixement, o l’alçada, sense baixar-se del banc o sortir de les línies.

Després parlem de com hem aconseguit desplaçar-nos sense caure i de com ha sentit el suport del grup.

Cecs i pigalls

En aquesta dinàmica, la meitat del grup són cecs i l’altra els seus guies. Els cecs han de deixar-se portar pels seus companys pigalls, recorrent la sala o l’entorn de la sala. Al cap de cinc minuts, es canvien de rols.

Al final de l’exercici guia i cec s’asseuen a conversar sobre l’experiència de confiar l’un en l’altre: si ha estat fàcil o difícil, si s’han sentit més còmodes si com a guia o com a cec, si els ha costat confiar en l’altre, etc.

Avisos classificats

Cada alumne rep una fulla en blanc on ha d’escriure un avís classificat com els del diari, oferint-se segons les seves millors qualitats. Quan tothom ha escrit el seu avís, es posen tots els avisos a la paret perquè els participants els puguin llegir.

Després de veure’ls tots, es fa una ronda de conversa en la qual cadascun explica quin avís li ha cridat més l’atenció i pot fer alguna pregunta a qui l’ha escrit, i es comparteix la reflexió sobre els aspectes positius que moltes vegades no som capaços de reconèixer.

Si vols conèixer tots els centres d’interès de les nostres colònies escolars per preparar les activitats prèvies a l’estada més adequades, pots contactar-nos a info@albaserveis.com o trucant al 972 59 05 07. 

Desplaça cap amunt