Avantatges de les activitats a la natura

Cada vegada som més conscients que la salut no és una qüestió només d’equilibri físic, sinó també emocional. Els éssers humans som organismes complexos en què totes les nostres parts estan interrelacionades. Si una part està en desequilibri, les altres també ho noten.

La natura és una molt bona medicina per la salut emocional i física

Actualment, la ciència ja està demostrant que la falta de contacte quotidià amb el medi natural té efectes devastadors en la salut dels infants i els joves. Tots hem viscut la sensació de pau i plenitud després d’un passeig pel bosc o de nedar una estona al mar. Hi ha alguna cosa que ens fa molt bé, que ens retorna a un estat de calma i alegria vital.

Hi ha pediatres, educadors i psicòlegs que ja parlen de la síndrome o trastorn per dèficit de natura. Es tracta d’un mal que afecta els nens i nenes que viuen allunyats del contacte amb entorns naturals i que passen molt de temps en espais tancats i/o davant d’una pantalla. Es manifesta en forma d’obesitat, estrès, trastorns d’aprenentatge, hiperactivitat, fatiga crònica o depressió, entre altres símptomes.

Les colònies escolars són una gran oportunitat per establir contacte amb la natura

Les activitats de colònies a l’aire lliure i passejar pels boscos i l’entorn natural de les cases de colònies té efectes fisiològics positius. Per una banda, la disminució de la freqüència cardíaca, de la tensió arterial i dels nivells d’hormones de l’estrès, la relaxació cerebral i, per l’altra, l’activació del sistema immunitari.

A més, durant les estades de colònies a natura també treballem per incorporar valors que beneficien la salut emocional dels menuts, els fan més feliços i prevenen problemes conductuals a casa o a l’escola. Alguns d’aquests valors són:

  • Respecte i estima cap a natura, plantes i animals
  • Responsabilitat, empatia i solidaritat
  • Establiment de vincles i cooperació
  • Reflexió sobre els actes propis
  • Desenvolupament de nous interessos
  • Recerca de la pròpia felicitat i autoestima

Cuidar dels infants amb activitats a la natura

Molts nens i nenes surten de casa al matí per anar a escola amb cotxe o autobús i no hi tornen fins a la tarda. Quan arriba el moment de jugar, la majoria ho fan sense sortir de casa, i sovint amb algun dispositiu electrònic (consola, mòbil, tauleta, ordinador…). Privats d’experiències amb la natura, aquests infants perden espais importants de desenvolupament cognitiu i emocional, perden capacitat d’exploració, de creativitat, de destresa per a la convivència i per a la resolució de problemes.

Per combatre-ho, compartim la voluntat de cuidar de la salut dels infants, i, per això, durant les colònies escolars els proposem un seguit d’activitats que els permeten viure aquesta experiència en companyia dels seus iguals. Les monitores i monitors els apropen a una nova mirada del bosc i de la natura en general, més conscient i respectuosa, mitjançant dinàmiques lúdiques, divertides i engrescadores.

L’entorn natural també és important per als adolescents

Hi ha estudis que mostren que els adolescents que viuen en zones més verdes tenen comportaments menys agressius gràcies al fet que la naturalesa calma les tensions diàries. A més, els espais verds fan que els adolescents siguin més responsables amb ella i s’adonin de la importància de tenir cura del nostre planeta.

Som conscients de la importància de les colònies escolars i les sortides o excursions a zones verdes per als joves, sobretot per a aquells que visquin en llocs molt urbanitzats sense vegetació. La natura és part de nosaltres i tant nens i nenes com adolescents han de créixer a prop seu.

Ens acompanyeu a descobrir la natura i gaudir dels seus beneficis amb unes fantàstiques colònies escolars?

 

Desplaça cap amunt