Dies de pluja? Aquestes són les millors activitats infantils per fer a casa

Aquestes setmanes de pluja, el temps ens obliga a passar més temps a casa. A vegades no resulta fàcil trobar les dinàmiques que ajudin a passar temps junts gaudint d’alguna proposta engrescadora per a tots els integrants de la família.
Passar temps de qualitat en família és de gran importància per als nens, ja que a partir d’aquest vincle enfortit té lloc un desenvolupament emocional saludable, major estabilitat, seguretat i s’aprèn a construir relacions amb altres persones.

Què és un temps de qualitat en familia?

El temps de qualitat és aquell en el que no es tan important el “què” fem sinó el “com” ho fem, mirant d’estar presents i disponibles per a gaudir plegats, sigui el que sigui el que passi en aquell temps.
La societat consumista ens porta a valorar la quantitat i no la qualitat, i, a vegades, el que fem és acumular experiències en comptes de senzillament estar junts. El mercat de l’oci infantil i juvenil es nodreix d’aquesta necessitat de “fer coses amb els nens” i sovint ens costa entendre que allò que els infants necessiten no és fer coses, sinó sentir-se acompanyats, estimats i gaudir de les persones amb qui més temps volen passar: la seva família.

Com podem afavorir el temps en familia?

La primera cosa seria observar si a la vostra família busqueu activitats per omplir el temps, o si, per contra, ho feu per gaudir plegats de coses que us interessen o us poden interessar a tots i totes, tenint en compte les necessitats de tothom.
Una vegada hagueu detectat la vostra manera d’estar junts, si decidiu canviar la qualitat del temps que podeu compartir:

  • Definiu i reserveu el temps que passareu junts al llarg de la setmana, i compliu-ho.
  • Busqueu propostes d’activitats que tinguin en compte les necessitats de tots els integrants de la unitat familiar per edats i interessos.
  • Consensueu el que fareu junts, escolteu totes les possibilitats i mostreu-vos disponibles i flexibles al canvi i a la improvisació.

3 propostes d’activitats per fer amb nens a casa

1. Disfressem casa nostra

Aquesta activitat permet descobrir que podem disfressar els espais per viure noves experiències a l’espai de casa. Amb robes, llençols i altres materials creem nous racons que ens permeten engegar la imaginació i el joc simbòlic, així com afavorir l’expressió i la creativitat.

2. Inventem històries

Depenent de les edats dels infants, podem crear històries orals o escrites. Us recomanem el llibre “Gramàtica de la fantasía”, de Gianni Rodari, en el qual trobareu moltes idees de com gaudir d’aquesta aventura creativa amb les paraules.

3. Emocions en família

Podem afavorir un espai de relaxació que ajudi als nens i nenes a gestionar les seves emocions de manera sana. Podem parlar, dibuixar o ballar les emocions, treballar amb suports com els mandales o aprendre alguna tècnica molt fàcil de meditació.

Desplaça cap amunt